Доступність посилання

ТОП новини

В ISW проаналізували заяви Шойгу про намір посилити удари по Україні


Шойгу 23 квітня оголосив про намір РФ посилити ударну кампанію по українських логістичних центрах і сховищах західної зброї
Шойгу 23 квітня оголосив про намір РФ посилити ударну кампанію по українських логістичних центрах і сховищах західної зброї

Російські війська, ймовірно, посилять удари безпілотниками і ракетами найближчими тижнями, щоб максимально завдати шкоди українській інфраструктурі й оборонно-промисловій базі до того, як очікуване надходження безпекової допомоги зі США почне полегшувати критичну нестачу ракет ППО в Україні, заявив у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики проаналізували заяви міністра оборони Росії Сергій Шойгу, який 23 квітня оголосив про намір РФ посилити ударну кампанію по українських логістичних центрах і сховищах західної зброї, щоб порушити українське матеріально-технічне забезпечення.

«Зосередженість Шойгу на ударах по українській логістиці свідчить про те, що російські війська можуть змінити свій набір цілей, щоб вразити українську транспортну інфраструктуру, логістику і військові складські об’єкти. 19 квітня російські війська завдали потужних ударів по українській транспортній інфраструктурі в Дніпропетровській області, і російські війська можуть мати намір відтворити і розширити ці удари найближчими тижнями, щоб перекрити українські наземні лінії зв’язку», – йдеться в повідомленні.

В ISW зазначили: російське військове командування може сподіватися, що такі їхні дії обмежать здатність України достатньо розподілити живу силу і матеріальні засоби на критично важливих ділянках фронту і затримають покращення українських позицій, до якого приведе прибуття допомоги США.

Аналітики також згадали, що російські війська завдали потужних ударів по українській енергетичній інфраструктурі під час ракетних ударів і ударів безпілотниками у березні й квітні 2024 року, використовуючи вже погіршені можливості української протиповітряної оборони і намагаючись зруйнувати енергетичну мережу України й завдати довгострокової шкоди українським можливостям ведення війни і моральному духу.

Крім того, в ISW зазначили, що російські війська, ймовірно, будуть активізувати наступальні операції в найближчі тижні, щоб використати українські матеріальні обмеження напередодні очікуваного прибуття допомоги США.

«Зосередженість Шойгу на російських наступальних операціях поблизу Часового Яру, на захід від Авдіївки, а також на захід і південний захід від міста Донецьк додатково вказує на те, що російські війська, ймовірно, посилять наступ у цих районах, де російські війська наразі віддають перевагу ширшим наступальним операціям», – йдеться в повідомленні.

20 квітня Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт про національну безпеку, який передбачає військову допомогу Україні в розмірі близько 61 мільярда доларів. Сенат підтримав документ 23 квітня. Президент Джо Байден пообіцяв якнайшвидше підписати закон, «щоб ми могли розпочати надсилання зброї й обладнання в Україну цього тижня».

Президент України Володимир Зеленський 21 квітня заявив, що швидка доставка американської військової допомоги Україні може дозволити українським силам стабілізувати лінію фронту і перехопити ініціативу. В інтерв’ю NBC News Зеленський сказав, що військова підтримка США дає Україні шанс на перемогу, але попередив, що прогрес України на полі бою залежатиме від того, наскільки швидко військова допомога прибуде на лінію фронту. Зеленський зазначив, що затримки з доставкою військової допомоги вже призвели до втрат української техніки й особового складу на «кількох напрямках».

Форум

XS
SM
MD
LG