Доступність посилання

ТОП новини

Це «тимчасовий крок» – МЗС про обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном


Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про зупинку в наданні консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном
Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про зупинку в наданні консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном

Рішення обмежити надання консульських послуг чоловікам віком 18-60 років за кордоном пов’язане з ухваленням Верховною Радою закону про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року, і є тимчасовим кроком, йдеться в роз’ясненнях Міністерства закордонних справ України.

«Робота української консульської служби регламентується чималою кількістю підзаконних нормативних актів, які після ухвалення законопроєкту потребують актуалізації для їх приведення у відповідність до його вимог. Крім того, згадані обставини сформували необхідність внесення технічних змін до алгоритмів роботи інформаційно-комунікаційних систем Міністерства закордонних справ, які використовуються для виконання відповідних консульських функцій», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому 23 квітня.

У МЗС зазначили, що рішення призупинити надання консульських послуг чоловікам є тимчасовим кроком, «обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, та розв’язання у взаємодії з іншими причетними органами державної влади технічних питань, які виникли у ході імплементації норм і положень згаданого закону».

Щодо того, коли саме надання послуг відновлять, у МЗС зауважили, що після набуття чинності закону про мобілізацію 18 травня 2024 року «процес прийняття і розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону».

Напередодні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив повідомлення про зупинку в наданні консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном.

Міністр також вказав на те, що й до ухвалення нового закону про мобілізацію військовозобов’язані мали оновлювати свої документи в територіальних центрах комплектування.

«Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», – додав дипломат.

Читайте також: Веніславський пояснив, чому чоловіки за кордоном мають оновити дані в консульствах

Раніше україномовне видання в Чехії Gromada повідомило, що паспортний сервіс для українців в Празі призупинив видачу готових документів. Суспільний мовник із повідомленням на дипломатичного працівника повідомив, що прийом громадян призовного віку тимчасово зупинений.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових. 16 квітня закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Форум

XS
SM
MD
LG