Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство сербського прем’єр-міністра Зорана Джінджича


Вбивство сербського прем’єр-міністра Зорана Джінджича

Програма лунала 12 березня 2003 року о 21 годині за Київським часом

Людмила Ваннек

Українська Свобода продовжує свої передачі. Програма Міжнародний щоденник в прямому ефірі. Вітаю вас, шановні слухачі. Спершу в програмі випуск новин, його підготувала Алла Снігур.

Новини

Алла Снігур

Прем’єр-міністр Сербiї Зоран Джiнджич загинув сьогодні внаслідок замаху, який на нього скоєно у центрi Белграда. Він помер від кульових поранень. У Сербії впроваджено надзвичайний стан і оголошено триденну жалобу.

Як кажуть оглядачі, вбивство прем’єр-міністра Сербії пов’язане з його прозахідною політикою. Саме Джінджич стояв за рішенням про видачу Міжнародному трибуналу в Гаазі екс-президента Югославії Слободана Мілошевича.

Політики в цілому світі шоковані сьогоднішнім вбивством Зорана Джінджича. Верховний комісар Європейського Союзу з закордонної політики Хав’єр Солана сьогодні в Брюсселі коментував вбивство Джінджича: «Я дуже сумую, адже я працював досить тривалий час з Зораном, я певен, що він любив свою країну, і дуже жахливо, що він скінчив так, цього він не заслужив».

Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер сьогодні в Берліні висловив співчуття приватне і від своєї держави: «Я дуже шокований і зворушений вбивством Зорана Джінджича і дуже сумую з цього приводу, бо я знав його особисто. Наші симпатії з його родиною і його друзями. Він стояв за демократію і за правову державу. Він був символом для входження Сербії до Європи, він також боровся за мир і стабільність в регіоні».

Міністр закордонних справ Британії Джек Стро у Лондоні сказав з приводу загибелі Зорана Джінджича: «Він був гарною людиною, і я глибоко приголомшений новиною про його вбивство. Мої думки – нині з родиною Прем’єр-міністра Джінджича і з сербським народом».

Людмила Ваннек

З випуском новин була Алла Снігур. Сьогодні в програмі все, що на цю годину відомо про вбивство сербського прем’єр-міністра Зорана Джінджича, все, що відомо довкола цього вбивства, про реакцію на цю страшну подію і про інші події в світі. Подія, що сталася сьогодні на Балканах, у Белграді, потрясла світ. Прем’єр-мiнiстр Сербiї Зоран Джiнджич, як ви чули з новин і напевно з інших ЗМІ, був застрелений кулями снайперів в подвiр’ї будинку Кабiнету мiнiстрiв. Джiнджич, який прийшов до влади у сiчнi 2001 року, пiсля виборчої перемоги коалiцiї демократичних партiй, виступав за полiтичнi й економiчнi реформи сербського суспiльства. У Сербiї запроваджено надзвичайний стан.

У нас на зв’язку з Белграда телефоном наш кореспондент Михайло Рамач.

Михайло Рамач

Добрий вечір, якщо взагалі можна сказати Добрий вечір сьогодні у Сербіі.

Людмила Ваннек

Справді. Що Вам відомо на цю годину? Чи є якась інформація про те, хто скоїв цей злочин?

Михайло Рамач

Інформації про ім’я вбивці немає. Певна річ, що стріляв досвідчений снайпер, професіонал. Один із сербських політиків, а саме Вук Драшкович, сказав, що вбивцю слід шукати в поліції або у службі безпеки.

Людмила Ваннек

Тобто в державних інституціях?

Михайло Рамач

Саме так, тому що вбивця стріляв з даху сусіднього будинку, неподалік будинку Кабінету міністрів. Він знав, коли прем’єр-міністр приїжджає до будинку, і ніхто не стежив за цим будинком.

Людмила Ваннек

Ідеться про одного снайпера чи про кількох?

Михайло Рамач

Кажуть, що до вбивства були причетні троє осіб. Є чутки, що хтось з них заарештований, проте офіційного повідомлення немає.

Людмила Ваннек

Чи можна пов’язувати це вбивство з тим, що Сербія збиралася видавати Гаазькому трибуналові останніх відомих воєнних злочинців – Младіча і Караджіча?

Михайло Рамач

Експерти кажуть, що так. Також колеги журналісти кажуть, що Джінджича вбила «довга рука» Слободана Мілошевича.

Людмила Ваннек

Михайле, розкажіть нам, прошу, про самого Зорана Джінджича як людину і як політика.

Михайло Рамач

Ми були знайомі. Джінджич народжений 1952 року. Він був студентським лідером 68-го року під час демонстрації. Студії філософії завершив у Німеччині у відомого філософа Ïргена Хабермаса. Був одним із засновників першої опозиційної партії у Сербії за часу Слободана Мілошевича, Демократичної партії. Був першим некомуністичним мером Белграда 1994 року і нарешті, як Ви вже сказали, став першим некомуністичним прем’єр-міністром Сербії 2001 року.

Людмила Ваннек

Про Зорана Джінджича найбільше говорять у світі як про дуже відомого реформатора. Кажуть, що саме йому Сербія і Балкани завдячують велику підтримку міжнародної спільноти і валютних фондів. Чи можна пов’язувати те, що сьогодні сталося також із якимись впливовими групами, про які сам Джінджич у своїх виступах говорив, що вони більше не владарюють у Сербії?

Михайло Рамач

На жаль, він вважав, що не владарюють. Усе таки дуже, дуже сильні групи, які контролюють. Це колишні парамілітарні угруповання, створені Слободаном Мілошевичем, які наразі у Сербії контролюють торгівлю наркотиків, інших контрабандних товарів. Це просто злочинні угруповання, які існують, які два тижні тому також скоїли спробу замаху на Джінджича. Він тоді пережив і здається не збагнув, що йому загрожує така небезпека. У Сербії є певні структури і певні кола, які прагнуть припинити процес демократизації країни. А усі, навіть, політичні опоненти покійного Джінджича у Сербії кажуть, що він був символом і уособленням нової демократичної і про-європейської Сербії.

Людмила Ваннек

Я пропоную Вам, Михайле, разом із нашими слухачами послухати про перші реакції, скажімо, зі США на вбивство Зорана Джінджича. Михайло Мигалисько підготував короткий матеріал про це.

Михайло Мигалисько

Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш сьогодні висловив співчуття сербському народові у зв’язку з вбивством прем’єр-міністра Зорана Джінджича, якого у Вашингтоні цінили як лідера демократичних реформ, активного прозахідного реформатора.

Речник Білого дому Арі Флейшер заявив, що прем’єр-міністра Джінджича згадуватимуть, зокрема, за його роль у запровадженні демократії в Сербії та за його роль у притягненні до судової відповідальності Слободана Мілошевича.

Річард Баучер, Речник державного департаменту, висловивши від Сполучених Штатів Америки співчуття сім’ї, друзям та сербському народу, заявив:

«Прем’єр-міністр Джінджич, як мужній лідер був ключовим у процесі усунення жорстокого й гнітючого режиму Слободана Мілошевича та мирного відновлення демократичного правління у державі».

Державний секретар Сполучених Штатів запевнив Белград у тому, що Вашингтон продовжить підтримувати та допомагати Сербії у продовженні реформ у країні.

Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Горст Коелер також висловив глибоке співчуття сім’ї та сербському народові у зв’язку з трагічною смертю Джінджіча. За словами Коелера, Джінджич мав сповнене надії стратегічне бачення майбутнього його держави. В час його керівництва Сербія зробила вагомий поступ у стабілізації та реформуванні економіки з одного боку та в інтеграції з Європою з іншого – мовиться у прес-релізі Горста Коелера, виконавчого директора Міжнародного валютного фонду.

Сполучені Штати уважно спостерігатимуть за подальшим розвитком подій у Белграді, адже після трагічної смерті Джінджича в республіці, ймовірно, настає новий період нестабільності з огляду на відсутність глави держави, й тепер прем’єр-міністра у країні, яка вступила на шлях важливих перетворень й формування нового державного устрою Сербії і Чорногорії, нової конституції та критичних економічних реформ.

Людмила Ваннек

Я знову звертаюся до нашого кореспондента в Белграді Михайла Рамача, який з нами на телефонному зв’язку. Михайле, речник Білого дому якраз говорив про роль Зорана Джінджича у видачі Слободана Мілошевича Міжнародному трибуналові. Якщо ми пригадаємо цей момент, пан Джінджич робив це наперекір президентові Югославії Коштуніці. А потім, як нам відомо останньої п’ятниці, практично, Коштуніцу усунули від влади, оскільки держава Югославія вже не існує. Чи можна це пов’язувати також з якимись колами, які підтримують Коштуніцу, яким не подобалася така поведінка прем’єра?

Михайло Рамач

Коштуніца реагував між першими і він сказав, що зі вбивцями немає компромісу. Він засудив вбивство. На жаль, Коштуніца до минулого тижня підтримував певні кола, пов’язані саме з тими, які захищають Радована Караджича і Радка Младича. Все-таки ніхто тут не каже і мабуть не скаже, що Коштуніца був причетний до якоїсь групи. А це діло певної групи, яка вбила Джінжича. Можна сказати, що Коштуніца постійно виступав з позиції проти Джінджича.

Людмила Ваннек

Перш ніж ми перейдемо до наступного аспекту цієї страшної події, я запропоную Вам, Михайле, послухати ще одну реакцію, а саме з Брюсселя. Сьогодні Північноатлантична рада НАТО і Комітет військового планування зібралися, щоб обговорити технічні деталі військової допомоги Туреччині та шляхи розв’язання іракської кризи. Однак, несподівана звістка про вбивство прем’єр-міністра Зорана Джінджича перевела тему дискусії цілком в інше русло. Керівництво НАТО знову занепокоїлось можливим відновленням політичної кризи на Балканах. З Брюсселя послухаємо Славка Волинського.

Славко Волинський

У зв’язку з цією трагічною подією Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон зробив офіційну заяву . В заяві зокрема мовиться: ” Я глибоко шокований і засмучений вбивством Прем’єр –міністра Сербії Зорана Джінджича. Я вже мав розмову із Міністром закордонних справ Сербії і Чорногорії Гораном Свілановічем, – йдеться в заяві, – щоб висловити моє обурення з приводу цього вбивства.

В цю тяжку годину , –мовиться в заяві Джорджа Робертсона, – я хочу висловити свої співчуття сім’ї загиблого та усьому народові Сербії. Пан Джінджич був реформатором , який тяжко трудився, щоб в країні запанувала демократія і економічне процвітання , прагнув, щоби його країна інтегрувалася у Євроатлантичні структури.

Далі Джордж Робертсон зазначає: «Ця трагедія демонструє що антидемократичні сили і екстремізм ще існує в Сербії. І немає як сподіватись, що в країні буде мир, розвиток, верховенство закону , аж доки екстремісти не постануть перед судом. Ця жахлива акція жорстоких екстремістів, - йдеться в заяві Джорджа Робертсона, спрямована на повернення авторитаризму Мілошевіча. Однак, вони не переможуть, вони не повинні перемогти». Такими словами завершує заяву Джордж Робертсон.

Нині ввечері 46 країн Ради Євроатлантичного Партнерства висловили співчуття народу Сербії і Чорногорії і заявили про свою солідарність з демократичними силами Сербії й Чорногорії.

Славко Волинський / Брюссель / штаб-квартира НАТО.

Людмила Ваннек

І знову, шановні слухачі, я звертаюся до нашого кореспондента на телефонному зв’язку Михайла Рамача із Белграда. Михайле, якщо говорити про цей авторитаризм Мілошевича, якого зараз бояться, що він знову повернеться на Балкани. Про що взагалі можна зараз говорити, про яке майбутнє Сербії і Балкан?

Михайло Рамач

У Сербії, по-перше, сьогодні ввечері, о 18 годині запроваджено надзвичайний стан. Збройні сили отримали всі повноваження, які має Міністерство внутрішніх справ. Іншими словами, кожний солдат став поліцейським і має усі права, які досі мала поліція. Цікаво і дуже добре, що лідери сусідніх країн, маю на увазі країни колишньої Югославії – Хорватію, Словенію, Македонію, Боснію і Герцеговину – висловлюють упевненість, сподівання, що замах на Джінджича не призведе до дестабілізації Сербії. Щодо самих громадян Сербії, то люди шоковані, вони палять свічки по вулицях біля урядових будинків. На кожному кроці є поліцейські озброєні автоматами, є бронетранспортери. Сьогодні у Сербії тривожна ніч.

Людмила Ваннек

Які прогнози? Хто може стати наступним прем’єр-міністром Сербії?

Михайло Рамач

Немає жодних прогнозів. Виконувачка обов’язків президента Сербії Наташа Мічич скликала надзвичайну сесію парламенту на завтра. До громадськості з приводу замаху на Джінджича звернувся його заступник Небойша Чович. Думаю, що кілька наступних днів не треба очікувати, що буде обрано нового прем’єр-міністра. Все таки це є надзвичайний стан, а в надзвичайному стані вся влада в руках збройних сил, поліції і тимчасової групи уряду, у якій міністр поліції, міністр закордонних справ Югославії, десь 10 осіб, в тому числі і начальник Генштабу.

Людмила Ваннек

Дякую Вам, Михайле, за таку інформацію. Ми інформуватимемо далі наших слухачів, як тільки з’явиться щось нове. Коли Зоран Джінджич починав свої реформи у Сербії і коли він – як опозиціонер – боровся проти режиму Слободана Мілошевича – його підтримував інший сербський реформіст із митців – співак, бард Дьордє Балашевіч. Він їздив з концертами по всій Сербії на підтримку Зорана Джінджича.

Балашевіч – перший сербський амбасадор доброї волі, він був першим сербським співаком, який після війни на стадіоні у Сараєві, у Боснійському Сараєві, зібрав тисячі фанів, які прийшли послухати його філософські притчі. Однією з таких пісень є ця – "Слов’янська", її дуже любив Зоран Джінджіч. Чи не через цей текст...

Якщо помру молодим посади менi на могилi розмарин не допусти, щоби з цього зробили сумну третю дiю. Нехай менi не виголошують промов, нехай iншим плетуть лаврових вiнкiв. Обiйми мене тепер, не віддай мене чорному птаховi. Все пройде, пройде за хвилину, я лише молодий i закоханий. В моїх венах давня пiвнiч самує i я ніколи не знаю що дiється з нею, чому шалiє, чому зі щастя тче смуток моя проста душа слов’янська.

А це з наших архівів голос самого Джінджича.

Лунає голос Джінджича – 4 фрагменти. Закінчення пісні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG