Доступність посилання

ТОП новини

США підтвердили своє лідерство: історичне рішення про допомогу Україні і реакції на нього


Джо Байден каже, що підписав законопроєкт про допомогу Україні. Білий дім, США. 24 квітня 2024 року
Джо Байден каже, що підписав законопроєкт про допомогу Україні. Білий дім, США. 24 квітня 2024 року

Президент США підписав 24 квітня ухвалений Конгресом законопроєкт про виділення допомоги Україні в розмірі майже 61-го мільярда доларів. Закон вступив в силу. Про це Джо Байден сказав на брифінгу у Білому домі, побіцявши, що «ракетні системи та інші озброєння були направлені в Україну» протягом годин. Що означає це для України, самих США та Заходу в цілому? Реакції зібрав Голос Америки.

«Це гарний день для американців, європейців і світу», він «убезпечить США, зробить безпечнішим світ і продовжить лідерство Сполучених Штатів у світі», – сказав Джо Байден, повідомивши, що підписав ухвалений напредодні Сенатом та Палатою прдставників Конгресу США законопроєкт про допомогу Україні у її відбитті широкомасштабної агресії Росії.

У наступні кілька годин, я зроблю все, щоб ракетні системи та інші озброєння були направлені в Україну
Байден

«У наступні кілька годин, я зроблю все, аби передати у наші відповідні органи документи, щоб ракетні системи та інші озброєння були направлені в Україну», – пообіцяв президент США.

Байден нагадав, що за понад два роки повномасштабного вторгнення Росія «убила десятки тисяч українців, бомбила шпиталі... дитячі садки, зерносховища, намагалась занурити Україну у холодну й темну зиму, б'ючи по електромережі».

«Українці – дають відсіч, захищаючи свою країну та свої родини із винятковою сміливістю... Те, що вони роблять, – вражає»,– додав американський президент, зауваживши, що українці мають «волю й навички для перемоги».

Байден нагадав, що поки республіканці у Палаті представників «місяцями блокували допомогу» – в українців закінчувались боєприпаси.

А в цей час «Путін і його друзі», як-то Північна Корея, Іран і Китай постачали російським силам артилерію, балістичні ракети, дрони та компоненти для безперебійного виробництва зброї росіським оборонним комплексом.

Джо Байден під час брифінгу у Білому домі щодо підписання закону про допомогу Україні. США, 24 квітня 2024 року
Джо Байден під час брифінгу у Білому домі щодо підписання закону про допомогу Україні. США, 24 квітня 2024 року

І ось тепер США «буквально у наступні кілька годин почнуть надсилати оснащення до України – для систем ППО, артилерії, систем залпового вогню та броньовані транспортні засоби», – повідомив американський президент.

Байден також наголосив, що ця допомога Україні – це інвестиція не лише в українську безпеку, а «й у європейську, а також у нашу власну безпеку».

«Надсилаючи Україні обладнання з наших власних складів, ми замінимо ці запаси на нову продукцію, випущену американськими компаніями тут, в Америці, – сказав він і додав: Ракети для Patriot роблять в Аризоні, Javelin виготовляють в Алабамі, артилерійські снаряди роблять у Пенсильванії та Техасі. Іншими словами, ми допомагаємо Україні й водночас вкладаємо у нашу власну індустріальну базу, посилюємо нашу національну безпеку й підтримуємо робочі місця у майже 40 штатах по всій Америці».

Байден також зазначив, що допомога Києву – в інтересах США та НАТО, адже «наступним кроком російських сил може стати пряма атака на союзника НАТО», що потягне застосування Статті 5 статуту альянсу про колективну оборону.

Що надсилають?

Після підписання президентом США Джо Байженом закону про виділення допомоги Україні, Міністерство оборони країни оголосило, що перший пакет допомоги має орієнтовну вартість 1 мільярд доларів і включає засоби ППО, артилерійські снаряди, бронетехніку і протитанкову зброю.

Як йдеться на сайті Пентагону, до оборонного траншу увійдуть:

  • ракети RIM-7 та AIM-9M для протиповітряної оборони;
  • зенітні ракети Stinger;
  • стрілецька зброя та додаткові боєприпаси для стрілецької зброї, в тому числі калібру 50-мм для боротьби з безпілотними авіаційними системами (БпЛА);
  • додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 155-мм артилерійські снаряди;
  • 105-мм артилерійські снаряди;
  • 60-мм мінометні міни;
  • бойові машини піхоти Bradley;
  • протимінні транспортні засоби (MRAP);
  • високомобільні багатоцільові колісні машини (HMMWV);
  • транспортні засоби логістичної підтримки;
  • тактичні транспортні засоби для буксирування та перевезення обладнання;
  • протитанкові системи Javelin та AT-4;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • аеродромно-технічне обладнання;
  • протитанкові міни;
  • протипіхотні боєприпаси Claymore;
  • боєприпаси для знешкодження перешкод;
  • прилади нічного бачення;
  • та інше допоміжне обладнання.
HIMARS
HIMARS

Реакції на «історичне рішення»

Президент України Володимир Зеленський подякував американським законодавцям, адміністрації та народу, зазначивши, що це «голосування зміцнює роль Америки як маяка демократії та лідера вільного світу».

«Далекобійні спроможності України, артилерія та ППО є вкрай важливими інструментами для якнайшвидшого відновлення справедливого миру», - додав Зеленський.

«Це надзвичайно важливий день в історії нашої країни і вільного світу. Вони всі спостерігали за тим, що ми будемо робити», – сказав після оголошення результатів голосування у Сенаті лідер республіканської меншості Мітч Макконнелл.

«Коли Путін нарощував свою війну проти України, я сказав своїм колегам, що як наші союзники, так і наші противники будуть пильно стежити за реакцією Америки», – сказав Шумер.

«Сенат послав чіткий сигнал, – сказав Макконнелл. – Навіть коли гучні голоси наполягали на тому, щоб відмовитися від відповідальності лідерства, Америка активізувалась, а Сенат тримався міцно»

Сьогодні ми зробили так, щоб президент Путін пошкодував про той день, коли він вирішив перевірити рішучість Америки
Чак Шумер

Лідер сенатської демократичної більшості, Чак Шумер сказав, що попри складнощі з ухваленням закону, що розтягнулося на пів року, США послали сигнал усьому миру: «Америка не відвернулася від вас!»

«Сьогодні ми говоримо нашим союзникам: ми разом з вами. Ми говоримо нашим противникам: не чіпайте нас. США зроблять усе, щоб захистити нашу демократію і наш спосіб життя», – сказав Шумер.

«Сьогодні ми зробили так, щоб президент Путін пошкодував про той день, коли він вирішив перевірити рішучість Америки», – наголосив Шумер.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем сказав Голосу Америки, що він підтримує допомогу Україні, особливо зараз, коли ця допомога може бути вирішальною на полі бою.

Грем додав, що був задоволений тим, що Палата представників додала в законопроєкт зміну – що економічна допомога Україні буде надана в кредит, а не на безоплатній основі, і що потрібно використати російські активи для допомоги Україні.

Є кредитна складова. Я вважаю, що це правильно,
Ліндсі Грем

«Є кредитна складова. Я вважаю, що це правильно, що ми повинні зробити, ми тут глибоко в боргах, і ми намагаємося переслідувати суверенні активи Росії на суму 300 мільярдів доларів, які створили цей безлад, і вони повинні за це заплатити», – сказав сенатор Грем.

Разом з тим, він висловив розчарування, що республіканцям не вдалося досягти своїх цілей у питанні захисту південного кордону США з Мексикою, який є джерелом значної нелегальної міграції.

«Потрібно забезпечити безпеку на кордоні, що не вдалося», – сказав Грем.

Він також вказав у своєму дописі в мережі Х, що підтримка колишнім президентом Дональдом Трампом ідеї надання частини допомоги в позику стала важливим чинником для ухвалення пакета.

«Цей пакет дозволяє конфіскувати суверенні російські активи та перетворює частину допомоги на позику, що полегшує тягар для платників податків і дає нам важелі впливу в майбутньому», – додав Грем.

Більшість республіканців Палати представників Конгресу США виступали проти допомоги Україні, тому лідеру більшості Майку Джонсону довелося додати положення, згідно з яким президент повинен вимагати від українського уряду повернення 10 мільярдів доларів економічної допомоги. Але законо також дозволяє президенту США пробачити цю позику.

Оглядач Рік Ньюмен у своїй статті для Yahoo! Finance зазначає, що «зупинити Путіна раніше буде набагато дешевше, ніж зупинити його пізніше».

Він переконує, що існує «матриця можливих результатів і непередбачуваний розклад», які підкреслюють, що «допомога США Україні – це недаремно витрачені гроші – і, ймовірно, буде потреба в більшій кількості».

На думку Ньюмена, американська зброя невдовзі допоможе українцям стабілізувати ситуацію на фронті, однак, шестимісячне зволікання у наданні допомоги «підкреслило глибокі вади у підході Вашингтона до стримування Росії» та вказує на необхідність кращих підходів у майбутньому.

Водночас у своєму аналізі Ньюман закликає до більш прагматичного ставлення до війни й підтримки в ній України, зокрема визнаючи необхідність тривалої допомоги, але не обов'язково ставлячи за мету США досягнення перемоги Україною.

Завершилася надзвичайна політична сага, яка порушила питання, чи Сполучені Штати продовжуватимуть відігравати провідну роль у підтриманні міжнародного порядку
he New York Times

Зазначаючи, що президент Джо Байден міг би більш холодно і прагматично пояснити, чому в Україну варто надсилати американську зброю замість американських солдатів, Ньюмен вважає, що навіть «безстрокова «патова ситуація», хоч би якою гіркою вона не була для України, все ж принесе користь Сполученим Штатам, втягнувши військову, політичну та економічну міць Путіна в болото, яке не дозволить йому мародерствувати глибше в Європі».

Видання The New York Times назвало шлях законопроєкту про допомогу Конгресом США «вимученою (tortured) подорожжю Капітолійським пагорбом», додавши, що ухвалення його в Сенаті «завершило надзвичайну політичну сагу, яка порушила питання про те, чи Сполучені Штати продовжуватимуть відігравати провідну роль у підтриманні міжнародного порядку та поширенні своїх цінностей у всьому світі».

Видання Guardian так описало шлях законопроєкту про допомогу до ухвалення у Сенаті «двопартійною супербільшістю»:

«Ухвалення пакету допомоги Сенатом завершує вимучену одіссею на Капітолійському пагорбі, яка почалася минулого року з прохання Білого дому про новий раунд фінансування для України та Ізраїля».

CNN наводить слова лідера демократичної більшості у Сенаті Чака Шумера, якого запитали наприкінці голосування, як надовго вистачить теперішнього фінансування для України, й коли, на його думку, Києву доведеться звертатися за додатковою допомогою.

«Це дуже повний пакет», – відповів Шумер, покидаючи залу Сенату.

  • Сенат 23 квітня переважною більшістю голосів проголосував за ухвалення давно відкладеного пакета допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню в розмірі 95,3 мільярда доларів. «За» проголосувало 79 сенаторів, «проти» було 18.
  • Палата представників Конгресу США схвалила законопроєкт 20-го квітня.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG